ma t/m za 18:15 uur op NPO 1 & ma t/m vr 14:00 op NPO Radio 1
Laatste uitzending
TV uitzending van ma 15 sep 2014
Uitzending van 15 september 2014
Radio uitzending van ma 15 sep 2014
Pieter Jan Hagens, Bas van Werven
Radio 47

TrendingVandaag: de Zwarte Pietenwet

Als je ergens de sociale media mee in beweging kunt brengen is het met Zwarte Piet. Wilders, vanmorgen te gast bij WNL, weet dat en stelde iets voor. Wilders wil een wet die het verplicht maakt dat Zwarte Piet zwart is. En volgens die wet mag er ook aan de kinderliedjes niet getornd worden. 

Heineken slaat overnamebod af: verstandige zet?

Nederlands grootste en bekendste bierbrouwer laat zich niet zomaar overnemen: Heineken slaat een overnamebod van bierbrouwer SABMiller af. De Nederlandse onderneming wil 'het erfgoed en de identiteit van Heineken als zelfstandige onderneming' behouden.

TV

Eerste Wereldoorlog: de dodendraad

Een oorlogsgrens tussen België en Nederland, waar de Belgen nog van huiveren maar die de Nederlandse geschiedenisboekjes nooit heeft gehaald: de dodendraad op de grens van België en Nederland, die tijdens de Eerste Wereldoorlog moest voorkomen dat spionnen of vluchtelingen het neutrale Nederland zouden bereiken.  

 

 

TV

Trouwen is hot, maar dan wel anders

De afgelopen jaren stond trouwen flink onder druk. Toch lijkt het erop dat het huwelijk vooral onder jongeren aan populariteit wint. Ook de huwelijksindustrie voorspelt stabilisatie en zelfs een voorzichtige groei van het aantal trouwerijen.

Ombudsman: politie heeft invalcijfers niet op orde

De politie houdt de cijfers over invallen in mogelijke hennepkwekerijen waarbij niks wordt aangetroffen slecht bij. Dat concludeert de Nationale Ombudsman na een onderzoek naar de acties, zo werd vandaag bekend.

Radio 1

De wereld achter terreurorganisatie IS

Wereldleiders komen vandaag samen in Parijs om een strategie te ontwikkelen in de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat. De dreiging van IS is mondiaal en de bestrijding van de terreurbeweging vereist een wereldwijde aanpak, zei de Franse President Hollande aan het begin van de internationale conferentie.

Radio 5

Vrienden pleiten voor geregistreerd vriendschapsverdrag

Ze zijn elkaars beste vrienden en dat willen ze laten vastleggen bij de notaris; een ‘geregistreerd vriendschapsverdrag’. 

Radio 0

Utrecht bouwt grootste fietsenstalling ter wereld

Het is een van de meest chaotische plekken om je fiets te parkeren in Nederland; Utrecht Centraal Station. Maar dit probleem moet binnenkort tot het verleden horen. 

Nieuw voetbalblad: Panenka

Geen voorpagina met een stralende Pelle of een tierende van Gaal. Maar een blad vol oude stadions en helden uit vervlogen tijden. Vanaf vandaag is er een nieuw voetbalblad op de markt: Panenka.

Radio 3

Conferentie over staatlozen

Wat als je geen gebruik kunt maken van onderwijs, geen recht hebt op gezondheidszorg en geen toegang hebt tot de arbeidsmarkt? Wereldwijd hebben ongeveer tien miljoen mensen geen nationaliteit en hebben daardoor geen beschikking tot fundamentele mensenrechten. 

Jongerenimam doet oproep aan Willem-Alexander
Jongerenimam doet oproep aan Willem-Alexander

El Forkani: Koning moet oproepen tot verbondenheid

Volgens de Franse president Hollande is een wereldwijde aanpak nodig om Islamitische Staat aan te pakken. Jongerenimam Yassin El Forkani ziet in Nederland een rol weggelegd voor Koning Willem-Alexander. Die zou morgen een oproep moeten doen tot verbondenheid. 

Oproep: doe mee aan onderzoek 'Prinsjesdag 2014'

Volgende week is het Prinsjesdag – het is de tweede maal dat het kabinet Rutte II de miljoenennota presenteert. Hoeveel vertrouwen heeft u in het kabinet en de ministers? En denkt u dat het regeringsbeleid een gunstige of een ongunstige invloed heeft op de economische ontwikkeling van Nederland? Geef hier online uw mening via het EenVandaag Opiniepanel!