ma t/m za 18:15 uur op NPO 1 & ma t/m vr 14:00 op NPO Radio 1
Laatste uitzending
TV uitzending van do 18 sep 2014
Uitzending van 18 september 2014
Radio uitzending van do 18 sep 2014
Beschouwingen zijn een eitje voor het kabinet
Beschouwingen zijn een eitje voor het kabinet
Blog 18

Field Day voor Rutte

Zíedend waren ze. De voltallige oppositie sprak vorig jaar schande van de opstelling van het kabinet Rutte-2. Het knetterde in de Tweede Kamer. Hoe anders is dat dit jaar: D66, ChristenUnie en SGP regeren mee. En de rest brengt niet veel teweeg. De Algemene Politieke Beschouwingen gaan vanavond nog een paar uur door, maar de conclusie is nu al: een ‘Field Day’ voor premier Rutte.

Vijf vragen over: Onafhankelijkheid Schotland

Schotland stemt vandaag over de onafhankelijkheid. Morgenochtend rond 6 uur wordt de uitslag verwacht. De gevolgen bij een 'ja' zijn gigantisch. Er verandert van alles voor de Schotten die al sinds 1707 deel uitmaken van het Verenigd Koninkrijk. Hier vijf vragen en antwoorden over de afscheiding.

Ook een traditie: vertrouwen in politieke leiders
Ook een traditie: vertrouwen in politieke leiders
Blog 15

De comeback van Rutte, de rekening voor Samsom

De week van Prinsjesdag en de Algemene Beschouwingen is voor ons niet alleen de week van troonrede, miljoenennota en politiek wapengekletter. We hebben de afgelopen jaren een eigen traditie ontwikkeld: we onderzoeken hoe onze deelnemers denken over het kabinet en de ministers, en hoeveel vertrouwen kiezers hebben in de partijleiders van de partij waarop ze hebben gestemd.

Radio 4

TrendingVandaag: Algemene Politieke beschouwingen

Over de inhoud hebben we al veel gehoord. De vorm en de duur van die beschouwingen leidden vooral tot grote ophef op sociale media.

Radio 13

Marcouch: aanpak radicalisering begint thuis

Ouders van moslimjongeren moeten hun verantwoordelijkheid nemen bij de aanpak van radicalisering. Dat zegt Ahmed Marcouch, Kamerlid voor de PvdA. 

TV 6

Online winkel Alibaba dreigt markt te overspoelen

Morgen gaat het chinese bedrijf Alibaba naar de beurs. U heeft er misschien nog nooit van gehoord, maar deze Chinese versie van marktplaats is groter dan Amazon en Ebay bij elkaar. Het wordt de grootste beursgang ooit.

TV 16

Hans de Boer, olifant in een porseleinkast?

Met het aantreden van Hans de Boer als voorman van werkgeversorganisatie VNO-NCW waait er een andere wind door de polder. Al voor zijn formele aantreden uitte hij in een reeks interviews stevige kritiek op het Sociaal Akkoord, dat het kabinet een jaar eerder met VNO-NCW en vakbonden had gesloten. ,,Het lijkt nergens naar” aldus De Boer.

Overheid in verlegenheid door kolencentrales Rotterdam

Geen broeikaskanon, maar de schoonste kolencentrales van de wereld. Met die belofte zijn op de Rotterdamse Maasvlaktes twee splinternieuwe fabrieken uit de grond gestampt. Maar de centrales lappen voorlopig de Co2-eisen aan hun laars. En de overheid kijkt toe.  

Oud-renner Koen de Koker vertelt over zijn poging
Oud-renner Koen de Koker vertelt over zijn poging
Radio 1

Werelduurrecord: compleet kapot gaan in 60 minuten

Eén uur lang zo hard mogelijk fietsen op een wielerbaan, eenzaam en alleen. Wielrenner Jens Voigt doet het vandaag. En dat allemaal om een bijna tien jaar oud record uit de boeken te fietsen.

Rutte aan het woord op dag twee Algemene Beschouwingen

De Tweede Kamer is bezig met de laatste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, het belangrijkste debat van het jaar. Premier Mark Rutte verdedigt vandaag de rijksbegroting voor volgend jaar.

Radio 5

Kort geding om sluiting meldpunt seksueel misbruik kerk

Het Meldpunt Seksueel Misbruik van de Katholieke Kerk werd afgelopen juli gesloten voor zaken die verjaard zijn en voor zaken tegen overleden personen. Het Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik is het daar niet mee eens en spande een kort geding aan dat vanmorgen diende. 

Ouderen gaan de moestuin in

Onze verslaggever Mischa Blok is in de Ingelanden, dat is een woonzorgcentrum voor hulpbehoevende ouderen in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. 

Radio 0

Hoe gaat het met Nederlandse tropenartsen Sierra Leone?

Alle inwoners van Sierra Leone hebben vanaf vannacht drie dagen huisarrest. Het is de bedoeling zo de verspreiding van het Ebola-virus tegen te gaan.

Ook een gesprek met Jaap de Hoop Scheffer
Ook een gesprek met Jaap de Hoop Scheffer
Radio 0

Morgen in Radio EenVandaag: Beginners

Morgen komt Radio EenVandaag weer live vanuit VondelCS met muziek van Beginners. 

Tentoonstelling: geen geld voor muziekles en dansschool

Tot 5 oktober is in de Kunsthal de tentoonstelling Mijn Rotterdam te zien, bedacht door het Jeugd Cultuurfonds. Dat fonds steunt gezinnen waar geen geld is voor wat extra’s.