ma t/m za 18:15 uur op NPO 1 & ma t/m vr 14:00 op NPO Radio 1
Laatste uitzending
TV uitzending van do 27 nov 2014
Uitzending van 27 november 2014
Radio uitzending van do 27 nov 2014
Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Bas van Werven
TV 34

Raakt COA overbelast door opvang asielzoekers?

De afgelopen weken zijn in een ijltempo opvangplaatsen voor asielzoekers uit vooral Eritrea en Syrië uit de grond gestampt. Grote hallen, zoals de IJsselhallen in Zwolle, werden volgestouwd met bedden en douches en toiletten werden aangelegd. 

TV

Hermitage toont schuttersstukken

De Nachtwacht is een van de bekendste groepsportretten ter wereld. Maar in de Gouden Eeuw werden deze gigantische doeken bij bosjes besteld. En wegens hun onhandzame formaat kwamen ze nogal eens in de depots van de verschillende musea terecht. 

Excuses Hennis aan nabestaanden Van Geffen

Minister Jeanine Hennis van Defensie heeft haar verontschuldigingen aangeboden aan de nabestaanden van sergeant Boy van Geffen. Hij overleed ruim drie jaar geleden na een training bij de Luchtmobiele Brigade.

Trending: verwarring inzamelingsactie juweel Amalia

Verwarring alom over de inzamelingsactie voor het juweel van Amalia. Want nu blijkt het juweel helemaal niet voor Amalia te zijn. 

“Dialect spreken is verbondenheid voelen”

Streektalen en dialecten zijn populair, zeker in boekenland. Zo zijn er van Nijntje de afgelopen anderhalf jaar in diverse streektalen al meer dan 100.000 boeken verkocht. Ook uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat de meeste mensen in wiens regio een streektaal of dialect wordt gesproken, het belangrijk vinden dat deze behouden blijft.

Twintig jaar cel voor Ada S. in gifmoordenzaak

Ada S., de vrouw die werd verdacht twee echtgenoten met medicijnen om het leven te hebben gebracht, krijgt 20 jaar cel. Dat besliste de rechter in Leeuwarden. De zaak staat bekend als de 'gifmoorden'. Ze krijgt geen tbs.

Mediation in strafzaken

Slachtoffers en daders gaan met elkaar praten in het strafrecht. Staatssecretaris Teeven noemt dat herstelbemiddeling en hij heeft er wel oren naar, liet hij vanochtend weten in het Algemeen Dagblad.

Ook Liberalen gaan kabinetsbeleid nu ‘uitleggen’
Ook Liberalen gaan kabinetsbeleid nu ‘uitleggen’

VVD kiest voor ‘PvdA-strategie’

Desastreuze peilingen zijn nooit leuk voor een regeringscoalitie, maar al helemaal niet als er over vier maanden verkiezingen zijn, die de huidige ‘gedoogconstructie’ in de Eerste Kamer in één klap dreigen weg te vagen.

Mustafa Ayranci (Turkse Arbeidersvergeniging HTIB) en politicoloog Ozan Turkdogan over de spanningen
Mustafa Ayranci (Turkse Arbeidersvergeniging HTIB) en politicoloog Ozan Turkdogan over de spanningen

Spanningen tussen Nederland en Turkije

Vandaag wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over de begroting van het ministerie van Sociale Zaken, Integratie en Werkgelegenheid. Precies op een dag dat minister Asscher zich ‘meer dan ooit de minister van dit departement voelt.’

Netneutraliteit ter discussie

Moet internet voor iedereen gelijk zijn? Daarover voeren de Europese telecomministers vandaag een discussie. Is internet een grondrecht of is het een luxeproduct waar je voor bij moet betalen wanneer je bijvoorbeeld YouTube filmpjes wil bekijken?

Welkom in Kwintsheul: Salah leert Nederlands

Staatssecretaris Teeven maakt zich zorgen over de huisvesting van vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Daarom wil hij niet nog extra vluchtelingen uit Syrië opnemen die een uitnodiging hebben gekregen van de Verenigde Naties.

Radio 5

Streektalen zijn hot

Streektalen of dialecten zijn hot, zeker in boekenland. Zo zijn er van Nijntje de afgelopen anderhalf jaar in diverse streektalen al meer dan 100.000 boeken verkocht. 

Dichtbij Ebola: genezen patienten

Tijdens de nationale actieweek tegen ebola volgt Radio EenVandaag de Liberiaanse Abdullah Kamara. Als voorzitter van de hulporganisatie Netlib is hij permanent in Liberia, tot hij in de zomer van 2014 zijn Nederlandse kinderen in Almelo bezoekt.

Ontwikkeling schaliegas loopt achter bij planning

Tegenstanders van schaliegas kunnen nog even gerust zijn. Want de pogingen om schaliegas commercieel uit de grond te halen komen maar niet van de grond. Dat zegt een teleurgestelde René Peters, directeur gastechnologie van onderzoeksinstituut TNO. Hij is net terug uit Polen, waar hij deze week sprak op het grootste Europees congres over schaliegas.