ma t/m za 18:15 uur op tv & ma t/m vr 14:00 op Radio 1
Laatste uitzending
TV uitzending van di 02 sep 2014
Uitzending van 2 september 2014
Radio uitzending van di 02 sep 2014

Déze winter wil het maar niet lukken met de vorst, maar vandaag precies twintig jaar geleden was dat wel anders. Op 21 februari 1985 werd de 13e Elfstedentocht verreden. TweeVandaag blikt met o.a. winnaar Evert van Benthem terug naar de 'Tocht der tochten' van twintig jaar geleden.

ElfstedentochtToen om vijf uur ’s ochtends het startschot werd gegeven gierde bij heel wat mensen de zenuwen door de keel: niemand van het Elfstedenbestuur had eerder een Elfstedentocht georganiseerd, geen van de wedstrijdrijders was oud genoeg om er één te hebben gereden en in de Nederlandse media was nog niet eerder zo’n groot evenement live uitgezonden. Zelfs voor de 16.000 tourrijders was meedoen een grote gok, omdat door de invallende dooi niet duidelijk was of het ijs hun gewicht wel kon dragen.

Bloedstollend einde
Het werd uiteindelijk een tocht om in te lijsten. Het publiek was massaal naar het ijs gekomen om de rijders aan te moedigen. Overal was het feest en de wedstrijd kende een bloedstollend einde. Na 230 slopende kilometers werd de tocht der tochten beslist in een eindsprint. De toen nog onbekende Evert van Benthem won van alle favorieten.

Henk Kroes, voorzitter Elfstedenbestuur:
“Ik heb drie tochten meegemaakt, maar die van 1985 blijft voor mij dé belevenis.”

Evert van Benthem, winnaar 1985:
“Ik hoorde niet bij de favorieten. Ik had nog nooit tweehonderd kilometer geschaatst. Wel een keer honderd en toen was ik vijfde geworden.”“Hoe langer het geleden is, des te meer besef ik me hoe bijzonder het is dat ik heb gewonnen.”

Henri Ruitenberg, tweede plaats 1985:
“Evert werd door opgevangen door de koningin en ik door een mannetje van de dopingcontrole. Dat had ik ook wel mee willen maken. Ik keek er naar en toen had ik het ineens door.”

Evert ten Napel, commentator:
“Ik heb altijd gezegd: dit is het mooiste wat me is overkomen. Mooier dan een finale WK of de Olympische Spelen. Dit is zo typisch Nederlands”