Kindervredesprijs naar Amerikaanse Neha Gupta

Vandaag is de Internationale Kindervredesprijs voor de tiende keer uitgereikt. Nobelvredesprijswinnaar Desmond Tutu overhandige de prijs in de Haagse Ridderzaal aan de Amerikaanse Neha Gupta.

Neha, woonachtig in Philadelphia, heeft een organisatie opgericht om weeskinderen te helpen. Empower Orphans heeft inmiddels al meer dan 1 miljoen ingezameld en 25.000 kinderen in India en eigen land geholpen.

De Internationale Kindervredesprijs van KidsRights wordt jaarlijks uitgereikt aan een kind dat zich op bijzondere wijze inzet voor de rechten van het kind. 

Uitzending
EenVandaag spreekt met Desmond Tutu, kinderombudsman Marc Dullaert en met de jongeren die de prijs eerder wonnen, onder wie Malala Yousafzai, over de veranderingen die zij teweeg hebben gebracht en het verschil dat zij hebben gemaakt in hun eigen omgeving. Zijn ze tevreden of teleurgesteld over datgene wat ze in beweging hebben gezet? 

De Kindervredesprijs is een initiatief van Marc Dullaert, voorzitter en oprichter van KidsRights. De prijs werd in 2005 gelanceerd tijdens de wereldtop van Nobel Vredesprijswinnaars in Rome, onder voorzitterschap van Michail Gorbatsjov. Sindsdien wordt de prijs door een Nobel Vredesprijswinnaar uitgereikt. 

Genomineerden
Drie jongeren waren dit jaar genomineerd voor de prijs: naast Neha waren dit 
Alexey uit Rusland en Andrew uit Ghana.

Alexey (17) is het gezicht van de strijd tegen discriminatie van homoseksuele en transgenderjeugd. Hij is de drijvende kracht achter het project 'Children-404'; een online community waar jonge homoseksuelen en transgenders ervaringen kunnen uitwisselen. Alexey is zelf openlijk homoseksueel en weet hoe belangrijk deze steun is.

Andrew (13) was elf jaar oud toen hij beelden zag van de hongersnood in Somalië. Hij besloot in actie te komen voor deze kinderen. Met het project Save Somali Children From Hunger zamelde hij geld in met behulp van collecte-acties in de buurt. Daarnaast vroeg hij aandacht voor de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika. Momenteel werkt hij aan een voedselproject om ervoor te zorgen dat kinderen in Ghana drie voedzame maaltijden per dag krijgen.

Winnares Neha (18) woont in Philadelphia (VS) en is van Indiase afkomst. Tijdens het jaarlijkse bezoek aan haar grootouders in India realiseerde Neha zich toen ze negen jaar oud was dat weeskinderen minder mogelijkheden in het leven hebben dan zijzelf. Eenmaal thuis richtte ze haar eigen stichting op: Empower Orphans. Wat startte als een geldinzamelingsactie in de buurt, groeide uit tot een organisatie die al meer dan een 1 miljoen dollar inzamelde en 25.000 kinderen hielp in India én in eigen land.

De winnares ontvangt een studiebeurs en het beeldje 'Nkosi', dat laat zien hoe een kind de wereld in beweging brengt. Aan de Kindervredesprijs is een projectfonds verbonden van 100.000 euro, dat wordt geïnvesteerd in projecten die verbonden zijn aan het thema van de winnaar.

Bekijk hieronder een portret van Malala Yousafzai, voormalig winnaar van de Kindervredesprijs

sitestat

0 reacties
Wil je ook reageren ga dan naar Facebook