Afgelopen weekend en vanmorgen was het weer raak: maar liefst drie grote branden, allemaal bij afval-bedrijven. Omwonenden zitten met de rook en de stank. De grote vraag is: is dit te voorkomen? Of zijn bedrijven te laks met de brandveiligheid? 

Vanochtend woedt er bij recyclingbedrijf Kok Lexmond in Meppel een grote uitslaande brand. De brandweer verwacht pas vanavond klaar te zijn met blussen. Zaterdag woedde een grote brand in bij afvalverwerker Ten Horst in Varsseveld en was boven heel de regio Amsterdam grote rookontwikkeling te zien bij een brand in het Westelijk Havengebied.

Meppel: 

Varsseveld:

Westelijk Havengebied:

 

Brandveiligheid

Hoewel de brandweer in deze gevallen nog onderzoek doet, beginnen deze branden vaak door oververhitting van de afvalberg. Veiligheidsexpert Jurjen Brughgraef adviseert bedrijven bij het voorkomen en stoppen van brand. Hij pleit voor strengere maatregelen en meer controle. Volgens hem zijn bedrijven zijn veel te laks met brandveiligheid. "Als het niet hoeft dan hoeft het niet.”

Te duur

"Bedrijven vinden maatregelen te duur.” Volgens Brughgraef is het belangrijk de temperatuur goed te blijven meten. “Bijvoorbeeld door middel van infrarood of van metingen binnen de afvalberg, dan kan je op tijd ingrijpen als de temperatuur te hoog wordt.” 

Ook hekelt Brughgraef het bouwbesluit. “Een loods van 2500m2 hoeft bijvoorbeeld maar één brandweerslang te hebben, dat is veel te weinig om te blussen of te koelen.”

In 2015 en 2016 waren er 71 branden in afvalbergen, vaak is de oorzaak na het blussen niet meer te achterhalen, maar meestal was broei de oorzaak.

EenVandaag heeft al eerder bericht over de dreiging van afvalbranden. Toen bleek al dat afvalbedrijven het niet zo nauw nemen met de brandveiligheid. Bekijk hier het item terug.

Een overzicht van alle afvalbranden in 2016 vindt u hier: