Het was kleurenoorlog vandaag. Inzet was een foto van een jurk, gepost op Tumblr. Het ene kamp stelt dat de jurk op de foto blauw met zwart is, terwijl het andere kamp net zo stellig is in de overtuiging dat de jurk wit met goud is. 

Al snel waren er twee teams en werd de discussie gevoed door wereldsterren als Kim Kardashian en Taylor Swift die zich ermee gingen bemoeien. De jurk ging viral (600.000 tweets wereldwijd met #TheDress) en zelfs media als CNN pikten het op

Het was jurk voor en jurk na, het leek het Songfestival wel. Er werden wetenschappelijke theorieën gepost hoe het kan dat mensen in dezelfde foto verschillende kleuren kunnen zien zonder dat ze kleurenblind zijn. 

Lag het aan de instellingen van het beeldscherm? Lag het aan je stemming? Gelukkig, na urenlang debatteren en fikse ruzies van mensen die dachten dat een ander hen voor de gek hield door te stellen dat de jurk een andere kleur had, kwam het antwoord. Van de ontwerper en verkoper (het Britse merk Roman) zelf.

De jurk is koninklijk blauw met zwart. 

Maar daar is natuurlijk niet iedereen het mee eens

Sheila Sitalsing is klaar met Tinkebell

Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing spreekt haar afschuw uit over kunstenares Tinkebell. Tinkebell raakte in opspraak door het verhaal van de uitgezette Afghaanse asielzoeker.

Sitalsing begint haar column als volgt:

'Na het overleven van bloedbaden, mensensmokkelaars en een helletocht over zee. na het opeten van identiteitspapieren, vlugvlug,voordat de grensbewakers hem in het vizier hebben. Na wilde busritten over het vasteland. Na het verhoor door de IND. Dan nog is de ontheemde die Nêerlands grazige weiden heeft weten te bereiken niet veilig. Er wacht nog een gevaar. Eindigen als kunstproject van Tinkebell.'

Bejaarden doen Bruno Mars

Bruno Mars heeft een grote hit met Uptown Funk, en dus wordt hij veelvuldig gecoverd. Een hele opvallende cover van het nummer gaat nu viral en dat heeft vooral te maken met de videoclip. 

Alex Boyé heeft namelijk het nummer gecoverd en voor zijn clip allemaal mensen gevraagd die 70 plus zijn. De oudste die meespeelt in de clip is zelfs 92 jaar oud. Maar ze swingen nog net zo hard als vroeger. En Alex kan bovendien nog een aardig deuntje zingen ook. Met een flink Afrikaans accent, maar toch. 

Hij plaatste het nummer deze week op zijn Facebook en is sindsdien vele malen gedeeld. In totaal hebben de meespelende gepensioneerden op de set van de videoclip 500 kinderen opgevoed, 1200 kleinkinderen en 250 achterkleinkinderen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.