Grote paniek in grote delen van West en Midden-Nederland door de stroomstoring. Mensen die urenlang vaststonden op roltrappen en andere grappen hielden mensen op Twitter de hele ochtend bezig. Maar er waren ook serieuze vragen. 

Zo lag de nationale rampenzender NPO Radio 1 er een tijd uit in verschillende delen van het land. Hoe kan dat? Zo’n belangrijke nationale nieuwsvoorziening die eruit ligt bij een storing in 1 centrale?

Teletekst lag er ook uit evenals de website NOS.nl. D66-Kamerlid Kees Verhoeven heeft hier kamervragen over gesteld. En zelfs na de stroomstoring lag NPO Radio 2 eruit door een ‘technische storing’. Het doet mensen afvragen hoe goed het land is voorbereid op een ramp waarbij de stroom wegvalt. Want de informatievoorziening is dan ook weg en dat kan natuurlijk niet. Zeker niet nu het Rijk heeft aangekondigd te zullen stoppen met het huidige alarmsysteem en over te stappen op de app NLAlert. Dat dus niet werkt zonder stroom.

Een tweet van de gemeente Amsterdam wekte ook verbazing. Zij twitterden niet te weten hoe lang de storing zou gaan duren en riepen mensen op ‘het hoofd koel te houden’.  

Racistische cupcakes

Een Franse rechtbank heeft een bakker in een dorpje bij Nice verboden nog langer bepaalde cupcakes in de etalage te zetten. De cupcakes zijn namelijk racistisch in de ogen van de rechter. Op de ‘God en Godess’ cupcakes, die al 15 jaar worden verkocht, prijken een man en vrouw figuur van donkere chocolade met roze lippen en ‘vooruitstekende genitalia’.

Racisme, vond een voorbijganger die ze in de etalage zag staan. En dus moeten ze uit de etalage verdwijnen. Ze mogen alleen nog vanachter de toonbank worden verkocht. De burgemeester van het stadje moet er nu voor zorgen dat de cupcakes uit de etalage verdwijnen. Op straffe van een boete van 500, - per dag dat het niet gebeurt. En de stad moet 1000 euro betalen aan het Franse anti-racisme bureau.

Pizza Napolitana moet op UNESCO erfgoedlijst

Italië maakt zich sterk om de Pizza Napolitana op de werelderfgoedlijst van UNESCO te krijgen. De Italiaanse voordrachtscommissie roemt het ambacht van de makers van echte Napolitana pizza’s. Want we hebben het hier niet over de diepvriespizza’s die wij hier uit de supermarkt halen, maar over de echte. Dat wil zeggen in een eikenhout gestookte oven gebakken pizza’s met een bodem van niet meer dan 3 mm met een krokante omhoog gerezen korst belegd met tomaat, oregano, knoflook, basilicum en mozzarella.  

Nationale Pannenkoekdag

Het is vandaag Nationale Pannenkoekdag, maar NRC legt vandaag uit waarom dit commerciële onzin is. Want in 2007 bedacht door ’s lands grootste pannenkoekmixleverancier en ’s lands bekendste koekenpanfabrikant. Neemt niet weg dat duizenden kinderen vandaag pannenkoeken bakten voor de oudere medemens. ‘Als stukje betrokkenheid naar de medemens toe’. Veel twitteraars zijn het er echter niet mee eens en stellen dat er maar 1 echte pannenkoekdag is, en dat is Sint Pannekoek, elk jaar in november, bedacht door de tekenaar van Jan, Jans en de kinderen, Jan Kruis.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.