New York Vandaag mogen de Amerikanen naar de stembus. Ze stemmen voor de Midtermelections. Een deel van de staten stemt voor nieuwe gouverneurs en voor afgevaardigden in het congres. Men noemt het een indicatie voor de komende presidentsverkiezingen.

Helaas voor de republikeinen gaat het niet zo goed met ze in aanloop naar deze verkiezing. De kritiek op president Bush wordt steeds groter door de impasse in de Irak oorlog. Het doet zijn imago geen goed dat er in de maand oktober een recordaantal Amerikaanse soldaten is gedood. Een tweede pijler in het programma van de republikeinen ligt ook onder vuur: de sterke morele waarden. Het ideaal van een gezin bestaande uit man, vrouw en kinderen wonende in een huis met een fris groen gazon, blijkt niet altijd naleefbaar in de praktijk.

Eerst was er congreslid Mark Foley. Hij deed niet echt iets fout maar riep de suggestie op zich af het te doen met de pages in het Capitool. Dat zijn de scholieren die daar als bijbaantje de post rondbrengen. En hij schreef ze nog wel eens iets te vriendelijke mailtjes. Het werd natuurlijk een schandaal en Foley zit nu weggestopt in een afkickkliniek voor zijn drankprobleem en hij heeft natuurlijk enorme spijt. Maar hij heeft de wet niet overtreden want het bleef bij suggestieve mailtjes naar deze minderjarige jongens.

Dit weekend was er een zo mogelijk nog groter schandaal. Evangelist Ted Haggard uit de staat Colorado bleek niet zo'n voorbeeldige voorganger als hij zich altijd had voorgedaan. Naast zijn keurige familie met vrouw en kinderen bleek hij er allerlei homoseksuele contacten op na te houden en gebruikte hij drugs. Hij hield het slechts een paar dagen vol dit te ontkennen. Het gaat verder dan een persoonlijk drama omdat hij te pas en te onpas riep dat homo's een verderfelijk soort waren en dat het huwelijk voorbestemd was enkel als een verbintenis tussen man en vrouw. Hij predikte die niet voor een klein plattelandskerkje maar voor een gemeenschap met 30 miljoen leden. En daarbij stond hij in de top 25 van meest invloedrijke evangelisten en mocht hij af en toe aanschuiven in het Witte Huis.

Ik zag hem in de film Jesus Camp een interessante documentaire over kinderen van evangelisten die op zomerkamp gaan. De repressie is gigantisch en het brainwash gehalte zo hoog dat de voorganger de kinderen zo ver krijgt dat ze huilend verklaren met de hand omhoog naar de hemel dat ze alles zullen doen voor God. Lees: alles zullen doen wat hun ouders en de voorganger ze voorspiegelen als waarheid. Ted Haggard werd door veel van deze kinderen gezien als een groot voorbeeld. Ik denk dat ze hun oogkleppen wel even hebben laten zakken de afgelopen dagen. Met dank aan Ted.

Maar goed. Het ziet er dus somber uit voor de republikeinen. In de polls doen ze het bijzonder slecht en het is afwachten op hoe groot de winst van de Democraten zal zijn. Morgen zullen we het weten.