New York Niemand weet precies hoe het met hem gaat. Maar dat de gezondheid van Fidel Castro, de tachtigjarige leider van Cuba, te wensen overlaat is duidelijk. De Spaanse krant El Pais komt vandaag met nieuwe gegevens.

Castro zou complicaties hebben na drie mislukte operaties aan zijn dikke darm. Sinds juli 2006 heeft hij de macht al overgedragen aan zijn broer Raoul. Maar wat hem precies mankeert blijft gissen. De Amerikaanse nieuwsmedia zitten er bovenop.

Twee weken geleden was ik in Little Havanna, de wijk in Miami waar veel Cubaanse bannelingen wonen. Het eiland ligt daar natuurlijk vlak voor de kust. De 27 jarige taxichauffeur die mij ernaar toe bracht, toevallig ook Raoul geheten, komt ook oorspronkelijk uit Cuba. Hij was zeven toen hij met zijn ouders aankwam in Miami. Omdat ze meteen in de grote Cubaanse gemeenschap werden opgenomen voelt hij zich eigenlijk meer Cubaan dan Amerikaan. Hij vindt het eten lekkerder, de muziek beter en hij beheerst de Spaanse taal beter dan het Engels. Maar zijn herinneringen zijn eigenlijk meer een sentiment dat voortdurend gevoed wordt door zijn ouders en andere familieleden, voegt hij er eerlijkheidshalve aan toe.

Little Havanna is eigenlijk niet meer dan een straat. Oudere heren komen elke dag samen voor restaurant Versailles om de stand van zaken in hun vaderland door te nemen. Ze zijn altijd wel in voor een praatje met een bezoeker. "Feest wordt het zeker als Castro dood gaat", begint ? van hen. "Ik zal feesten totdat ik erbij neerval". Iedereen is het er over eens dat het niet lang meer zal duren.

Maar de vraag wat er daarna met Cuba moet gebeuren zorgt voor felle discussies. De Amerikanen moeten het meteen overnemen, de VN-vredesmacht moet erheen, de Cubanen moeten het zelf maar oplossen zonder de Amerikanen. Binnen no time sta je als argeloze bezoeker in een felle spaanstalige discussie. Eentje die ze elke dag voeren, fluistert Raoul de taxichauffeur. Hij is zelf voor interventie van de VN om alles rustig te houden zodat er geen volksopstand ontstaat.

Iets verderop staat parkeerwachter Juan tegen een muur geleund. Hij woont al dertig jaar in de VS en kijkt uit naar het moment dat hij weer echte Cubaanse sigaren kan roken. Dat kan nu niet door het handelsembargo tegen Cuba.

Waarschijnlijk staan de mannen nu weer te discussi?n. Wachtend op de dag dat ze hun vaderland weer kunnen bezoeken.

Floor

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.