Volg de verkiezingen op verschillende plaatsen in Israel. We nemen je mee naar Hebron (kolonisten), Neve Shalom (vredes dorp) en Ashkelon (nabij de grens met Gaza). In de loop van de dag volgen slidecasts en filmpjes...

1. Kolonisten in Hebron

"Alle joden moeten in Israel komen wonen zodat we dit land kunnen vullen, en de Palestijnen gedwongen zijn om in de omliggende Arabische landen te gaan leven". Dat is de verwoording van David Wilder's idee voor de oplossing van het conflict in Israel.

David woont in Hebron een stad op de West Bank, Palestijns gebied. Als kolonist is hij hier vijftien jaar geleden komen wonen samen met zijn vrouw en kinderen. Nu is hij de woordvoerder van ongeveer 800 joden die in het centrum van de oude stad leven tussen 600 duizend Palestijnen. Vier soldaten op elke kolonist staan dag en nacht klaar om hen te beschermen.

Verkiezingen vindt Wilder niet heel belangrijk omdat het geen enorme veranderingen teweeg brengt. In het volgende videofilmpje vertelt hij wat hij gaat stemmen en gaat hij in op politiek in het algemeen. Overigens neemt hij het woord Palestijn niet in de mond maar spreekt over Arabieren en de Palestijnse Autoriteiten.

Het zou nu goed zijn om andere kolonisten in Hebron aan het woord te laten, bijvoorbeeld een gezin, zodat we een breder beeld kunnen laten zien. Bij een Nederlands-Joodse lobby-organisatie en een Joodse vrouw van Nederlandse afkomst die perscontacten regelt, hebben we het verzoek neergelegd dat we vooral een gezin wilden spreken. Bij aankomst in Hebron blijkt dat dit volgens Wilder niet mogelijk is en wil niemand anders in Hebron worden geinterviewd. We moesten het dus doen met deze woordvoerder die dagelijks de pers te woord staat, zeker in verkiezingstijd.

Aan de Palestijnse kant spreekt Majr, een 22-jarige Palestijnse zich uit over de verkiezingen. 'Livni hebben we nog niet gehad dus laten we die maar eens proberen. Maar het maakt toch niet uit wie er wint'. Kijk later wat Majr nog meer te zeggen heeft en verderop deze week een item over het dagelijks leven in Hebron.

2. Neve Shalom

Roger Waters speelde er ooit voor vijftigduizend fans terwijl het dorp waar het podium stond slecht 54 gezinnen telt. Neve Shalom - Peace Village - ligt tussen Tel Aviv en Jeruzalem. Het is een dorp waar joden, christenen en moslims bewust naast elkaar en met elkaar leven. Hiermee laten ze zien dat het best mogelijk is om harmonisch samen te leven. Stemmen de mensen in Neve Shalom of laten ze politiek links liggen? Kijk naar dit videoblog:

"Natuurlijk is er wel eens onenigheid maar het is nooit Joden tegen Palestijnen. Het zijn de gewone conflictjes die je in elk ander normaal land, stad en dorp tegenkomt," vertelt Yair Oron. Hij staat uit te puffen van de sportieve wandeling door de heuvels en in de bossen die achter het dorp opdoemen. Yair blijkt de broer van Haim Oron, de partijleider van Meretz, een linkse partij. Hij stemt op zijn broer. Mensen die strategisch stemmen om bijvoorbeeld te voorkomen dat de rechtse Lieberman teveel zetels wint, stelt hij niet op prijs. "Zo krijgt links namelijk nooit meer macht..."

3. Verkiezingsdag in Ashkelon.

Onze derde stop op de roadtrip rond verkiezingsdag was Ashkelon. Vaak in het nieuws vanwege Qassamraketten of mortiergranaten, maar vandaag natuurlijk gewoon op weg naar de stembus. Morgen een filmpje, maar nu vast een fotoimpressie met audio. Ofwel: een nieuwe slidecast.

div style="width:425px;text-align:left" id="__ss_1014648">ashkelon

View more presentations from KarelSmouter.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.