ma t/m za 18:15 uur op tv & ma t/m vr 14:00 op Radio 1
Laatste uitzending
TV uitzending van vr 22 aug 2014
Uitzending van 22 augustus 2014
Radio uitzending van vr 22 aug 2014

Morgen gaat de Europese houtverordening in. Deze nieuwe wet moet een reusachtig probleem aanpakken. Kappen buiten de wet vernietigt al jaren regenwouden en illegaal hout maakt volgens Interpol jaarlijks 15 tot 30 procent uit van de hele houtomzet, naar schatting 100 miljard dollar. Volgens Interpol gaat er net zo veel geld, zo niet meer geld om in illegale houtkap dan in mondiale drugshandel. 

De wet dwingt houtimporteurs vanaf morgen aan te tonen dat hun hout legaal is. Met uitgebreide documenten. Kunnen ze dat niet, dan volgt een boete of zelfs gevangenisstraf. Tot nu toe klinkt het prima, maar voordat de wet van kracht is doemen er al problemen op. Er zijn volgens volgens de Europese bond van houthandelaren (ETTF) maar een handjevol ambtenaren aangesteld door de Voedsel en Waren autoriteit om de 5000 hout en papierimporteurs in Nederland te controleren. Ook zijn er nog legio manieren om de wet te omzeilen door hout via buitenlandse havens in te voeren en zo procedures te omzeilen.

En als je te goeder trouw bent , hoe kun je dan aantonen dat hout uit bijvoorbeeld een land als de Democratische Republiek Congo legaal is? 

Voor EenVandaag filmden Danielle van Oyen en Sigrid Deters in de Democratische Republiek Congo. Ze tonen aan dat legaal hout letterlijk op een hoop wordt gegooid met illegaal hout. Criminaliteit en illegale houtkap bedreigen daar al jaren de natuur en de levensomstandigheden van mensen en dieren die leven in en van het bos. Ga dan maar eens aantonen als importeur dat je legaal bezig bent. 

EenVandaag spreekt betrokkenen en peilt de effectiviteit van deze nieuwe houtwet.