Bijna een jaar geleden deed onderzoeksjournalist Karl Hammer een prangende oproep aan het publiek: wie breekt de code die de weg leidt naar Hitler’s verdwenen diamanten? Zijn verhaal triggert velen. Hammer wordt overspoeld met oplossingen. Tot op de dag van vandaag lijkt de schat zelf onvindbaar. Over de vermoedelijke vindplaats zijn de meningen verdeeld. 

Het document is opgesteld door een van Hitler’s hoogste ambtenaren, secretaris Martin Bormann. De tranen van de wolf, zoals de schat ook wel wordt genoemd, bestaat uit diamanten en goud. Het raadsel is verwerkt in een muziekpartituur, de Marsch Impromptu, en verwijst naar de plaats waar de schat verborgen zou zijn. De diamanten van Hitler zouden daar verborgen zijn om na de Tweede Wereldoorlog nieuwe paramilitaire acties van te kunnen financieren. 

Onderzoeksjournalist Hammer beet zich jaren vast in de code. Hoewel hij erg ver wist te komen, blijft de oplossing uit. Geïnspireerd door een actie in Engeland, waarbij het publiek werd gevraagd mee te denken over een code, deed hij vorig jaar zijn oproep. De onderzoeksjournalist loofde 12.000 euro uit voor diegene die de code breekt. 
  
De oproep levert veel tips en oplossingen van codebrekers op. Zo werd afgelopen najaar in het Zuid-Duitse Mittenwald gegraven. De schat werd er niet gevonden, wel oud ijzer. Hammer wordt overspoeld met ideeën en oplossingen. Ook wordt getwijfeld aan de authenticiteit van de documenten. Deze twee zaken zorgen ervoor dat Hammer de Facebook-pagina sluit.    
 
Net nu meldt zich opnieuw iemand die zegt het raadsel te hebben opgelost. Jan Lavrijsen, gepensioneerd sociaal geograaf, publiceerde vandaag op zijn website zijn bevindingen, die u hier kunt teruglezen. Hij bezocht de vindplek verschillende malen.
 
Vandaag in EenVandaag: Karl Hammer over een jaar ‘codebreken’ en Jan Lavrijsen over zijn bevindingen in de zoektocht naar Hitler’s diamanten.
6 reacties
Wil je ook reageren ga dan naar Facebook
De diamanten van Hitler
De diamanten van Hitler