ma t/m za 18:15 uur op NPO 1 & ma t/m vr 14:00 op NPO Radio 1
Laatste uitzending
TV uitzending van za 22 nov 2014
Uitzending van 22 november 2014
Radio uitzending van vr 21 nov 2014

Amnestie voor Desi Bouterse

Amnestie voor Desi Bouterse

Amnestie voor Desi Bouterse

Het Surinaamse parlement heeft een amnestiewet aangenomen, waarmee Desi Bouterse en 24 andere verdachten in het proces over de Decembermoorden een eventuele straf kunnen ontlopen.

EenVandaag-redacteur Ivo Evers schreef eerder: De verhoudingen in Paramaribo staan vanouds terug op scherp. Voor het eerst tijdens zijn presidentschap gaat het niet over stijgende benzineprijzen en ander klein leed, maar spelen diepgewortelde sentimenten uit het recente verleden serieus op. Kijk hier voor het hele verhaal.

Hier onder vindt u de reportages die EenVandaag door de jaren heen maakte over de Decembermoorden en de huidige president van Suriname, Desi Bouterse.


Amnestie voor Bouterse

Het Surinaamse parlement is eruit: president Desi Bouterse en de mede-verdachten van de Decembermoorden krijgen amnestie. Na meer dan dertig uur vergaderen stemden 28 parlementsleden voor amnestie, 12 stemden tegen. Het strafproces gaat nog wel door.

Storified by EenVandaag · Thu, Apr 05 2012 05:24:55

Rosenthal roept ambassadeur Jacobi terug uit Suriname: Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken roept de Ne... http://bit.ly/I4vZn1Nieuwslijn Suriname
André Misiekaba, partijgenoot #Bouterse: "Bidden tot God die nabestaanden zal troosten" #amnestiewet http://pic.twitter.com/sqXzNzb4Pieter Van Maele
28 voor #amnestiewet - 12 tegen #amnestiewet. Amnestie voor desi #Bouterse en andere verdachten decembermoorden aangenomen na 33 uur debat.Pieter Van Maele
Ook bij het publiek lopen de emoties soms hoog op #amnestiewet #bouterse #suriname http://pic.twitter.com/atghut8APieter Van Maele
Twee leden van coalitiepartij BEP onthouden zich straks van stemming. Uit angst voor 'kunu', de geesten van de overledenen.Jeroen Wollaars
Ruth Wijdenbosch spreekt parlement toe #amnestievoorstel #suriname http://pic.twitter.com/kKqy68zqPieter Van Maele
Omdat het Bouterseproces een politiek proces, is moet er amnestie komen. Zo duidelijk zei z'n partij het nog niet hier http://bit.ly/HNvUrSJeroen Wollaars
Portrait of a presidentpvmaele
Desi Bouterse - WikipediaBouterse werd vlakbij Paramaribo geboren als de zoon van Desire Juliaan Bouterse (ca. 1917 - 2008), die later een belangrijke rol speel...
De vergadering in Suriname is weer begonnen. En we hebben stroom... http://pic.twitter.com/sdWKjzMdJeroen Wollaars

04-04-2012

Amnestie voor Bouterse?

Ontloopt Bouterse zijn straf? Het Surinaamse parlement stemt vandaag waarschijnlijk in met het wijzigen van de Amnestiewet.

11-05-2012

Cruciale dag voor Decembermoordenproces Suriname

De Surinaamse Krijgsraad beslist vandaag of het Decembermoordenproces tegen president Desi Bouterse wordt stilgelegd of niet.

13-04-2012

Wordt Bouterse aangeklaagd?

Na een proces van vier jaar komt vandaag de strafeis van de militair aanklager in de Decembermoorden-zaak. Daarmee wordt duidelijk of de Surinaamse president Desi Bouterse aangeklaagd gaat worden voor zijn rol bij de moord op 15 critici van het militaire bewind, op 8 december 1982.

05-04-2012

Amnestie voor Bouterse

President Desi Bouterse en de 24 andere verdachten van de Decembermoorden krijgen amnestie. Het Surinaamse parlement nam de omstreden amnestiewet aan met 28 stemmen voor en 12 stemmen tegen.

26-03-2012

Voormalige boezemvriend: 'Bouterse pleegde moorden'

De getuigenis kwam als een schok: Desi Bouterse, de huidige president van Suriname, zou in 1982 persoonlijk twee tegenstanders van zijn militaire bewind hebben geëxecuteerd.

12-08-2010

Suriname: inauguratie Bouterse

De man die ervan verdacht wordt als sergeant in het Surinaamse leger in 1982 opdracht te hebben gegeven 15 vooraanstaande Surinamers te laten vermoorden, en die in 1999 in Nederland bij verstek tot 11 jaar cel werd veroordeeld vanwege zijn betrokkenheid bij een drugstransport, die man dus, werd vandaag president in Suriname.

19-07-2010

Bouterse vrijwel zeker nieuwe president Suriname

Desi Bouterse wordt vrijwel zeker de nieuwe president van Suriname, vanavond neemt het parlement daarover een beslissing. Bouterse is de kandidaat van de Mega Combinatie. Die partijencoalitie is met 23 zetels het grootste blok in het 51 zetels tellende parlement en heeft de steun van de A-Combinatie van ex-rebellenleider Ronnie Brunswijk.

17-07-2010

Van rebellenleider tot populair politicus

Ronnie Brunswijk (ABOP) speelt op dit moment een cruciale rol in de Surinaamse politiek. Zonder hem heeft Bouterse (Mega Combinatie) geen meerderheid en dus kan hij dan geen president worden.

17-06-2010

Portret nabestaanden Decembermoorden

Hoe denken de Surinamers over een mogelijk presidentschap van Bouterse? We vragen het de 19-jarige Shantika Horb en 61-jarige Henri Behr. Beiden zijn slachtoffer van het militaire regime van Bouterse. maar denken heel anders over de toekomstige president.

26-05-2010

Bouterse wint in Suriname

Een grote overwinning voor de partij van Desi Bouterse bij de Surinaamse parlementsverkiezingen. De Mega Combinatie, het samenwerkingsverband van de ex-dictator heeft 23 van de 51 zetels gewonnen. Wat betekent dit voor Suriname?

25-05-2010

Jonge Surinamers kiezen voor Bouterse

Suriname kiest vandaag een nieuw parlement. Opiniepeilingen voorspellen een grote zege voor de Mega Combinatie van ex-dictator Desi Bouterse. De man die twee keer via een coup aan de macht kwam, kan via democratische verkiezingen opnieuw aan de macht komen. Bouterse, in Nederland veroordeeld voor drugshandel en in eigen land hoofdverdachte in een moordproces op 15 politieke tegenstanders, is zeer populair onder jongeren.