ma t/m za 18:15 uur op NPO 1 & ma t/m vr 14:00 op NPO Radio 1
Laatste uitzending
TV uitzending van di 22 aug 2017
Radio uitzending van ma 21 aug 2017

DSB bank

DSB bank

DSB bank

Begin 2009 kwam DSB Bank in opspraak doordat de klanten in problemen waren geraakt door te hoge hypotheken t.o.v. de waarde van hun woning. Naast een hypotheek moest een klant ook een overlijdensrisicoverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering in de vorm van een koopsompolis afsluiten. De lage rente waarmee de klanten gelokt werden, bleken na ongeveer een jaar fors te stijgen. De hypotheek werd snel hoger dan de waarde van het huis waardoor geen enkele andere bank risico wilde nemen door schuld over te nemen. De klanten zaten vast aan DSB Bank.


Het verhaal kreeg alle aandacht van de media waardoor er nog meer informatie aan het licht kwam. Doorslaggevend was de oproep van Pieter Lakeman om geld bij DSB weg te halen met als doel faillissement van de bank. Op 12 oktober heeft de rechtbank besloten om DSB bank onder curatele te plaatsen.

In dit dossier vindt u alle uitzendingen die de ontwikkelingen rondom DSB bank belichten.
 

 

 


Chronologisch overzicht DSB Bank
AMSTERDAM (ANP) - Opnieuw is onrust ontstaan rond DSB Bank. Het voortbestaan van de bank van Dirk Scheringa hangt aan een zijden draadje, zo meldde De Volkskrant maandag. Dit ging er aan vooraf:

 

 

 
Begin 2009: DSB Bank komt in opspraak in onder meer tv-programma's Radar en Nova. Klanten van DSB voelen zich benadeeld door te hoge hypotheeklasten.

 
Mei 2009: Voormalig minister Frank de Grave treedt na twee maanden af als financieel directeur. DSB Bank wordt vervolgens in dezelfde maand op de vingers getikt door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). DSB is volgens de AFM onzorgvuldig geweest bij de verstrekking van hypotheken en krijgt een boete van 120.000 euro.
28 september 2009: Oud-medewerkers van DSB Bank vertellen anoniem in tv-programma Nova over agressieve verkooppraktijken bij de bank.
29 september 2009: Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat onderzocht wordt of DSB Bank inderdaad het beleid had om zo veel mogelijk overbodige koopsompolissen te verkopen bij leningen, zoals de ex-werknemers beweerden in Nova.
1 oktober 2009: Pieter Lakeman van Stichting Hypotheekleed roept DSB-klanten in het tv-programma Goedemorgen Nederland op hun geld weg te halen bij de bank. Klanten van DSB kunnen via de website geen geld meer overboeken. DSB laat weten dat de website is platgelegd door hackers.
2 oktober 2009: Oprichter Dirk Scheringa van DSB Bank presenteert 'zijn' schaatsploeg aan de verzamelde pers. Tijdens de presentatie sluipt Scheringa weg om het personeel elders in Nederland toe te spreken.
3 oktober 2009: Scheringa biedt de klanten van de bank ,,oprechte excuses aan'' en verzekert hun alle klachten zo snel mogelijk op te lossen. De website voor internetbankieren draait weer, maar wel met enige vertaging.
5 oktober: DSB Bank en Steunfonds Probleemhypotheken zouden een akkoord tekenen voor individuele gedupeerden in tv-programma Radar. DSB zegt op de valreep af, omdat de details nog niet rond waren.
7 oktober 2009: Lakeman noemt De Nederlandsche Bank (DNB) als toezichthouder ,,medeplichtig'' aan het duperen van mensen die een verzekering afsloten bij DSB Bank.
8 oktober 2009: DSB Bank en de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken tekenen een akkoord over de manier waarop klachten over de bank worden afgewikkeld.
12 oktober: DSB Bank ontkent dat De Nederlandsche Bank klaar staat om het bewind bij de bank over te nemen, zoals De Volkskrant schrijft. Volgens Het Financieele Dagblad heeft Scheringa vorige week geprobeerd zijn bank te verkopen aan andere Nederlandse banken.
DNB maakt bekend geprobeerd te hebben om DSB Bank onder te brengen bij Rabobank, ABN Amro, ING, Fortis en SNS. Maar die poging is mislukt. Er worden twee bewindvoerders aangesteld. Klanten kunnen niet meer bij hun spaargeld. Mensen met een betaalrekening mogen gedurende drie dagen nog maximaal 250 euro per dag opnemen.
13 oktober: De bewindvoerders willen geen handtekening zetten onder het akkoord dat de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken eerder sloot met DSB Bank. Ze stellen dat spaarders eerst hun geld moeten terugkrijgen.
14 oktober: Vakbond De Unie meldt dat er zich een geïnteresseerde heeft gemeld voor de overname van DSB Bank. De bewindvoerders maken bekend dat er inderdaad met enkele geïnteresseerden is gesproken, maar dat deze zich hebben teruggetrokken. Ze achten een faillissement voor DSB Bank onafwendbaar en zeggen die boodschap te zullen overbrengen aan de rechter.
Scheringa licht het personeel in over deze beslissing in een emotionele bijeenkomst. Personeel van DSB verzamelt zich bij de rechtbank in Amsterdam.
15 oktober: De rechtbank in Amsterdam stelt een besluit over een eventueel faillissement van DSB Bank uit. DSB krijgt tot vrijdag 16 oktober 12.00 uur de tijd om aan te geven of een overname van de bank nog mogelijk is. Ook de bewindvoerders en De Nederlandsche Bank moeten zich er over buigen, zo besluit de rechter.
In een poging faillissement voor zijn bank af te wenden, gaat Scheringa in gesprek met de vijf Nederlandse grootbanken ING, Rabobank, ABN Amro, Fortis en SNS. Ook Van Lanschot blijkt te zijn aangeschoven bij het overleg dat plaatsvindt op het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank.
16 oktober: Kort na middernacht meldt Scheringa dat de reddingspoging is mislukt omdat de banken ervan afzien. De topman zegt nog een laatste strohalm te hebben: een Amerikaanse partij zou nog belangstelling hebben in een overname.
Om 14.00 begint een zitting bij de Amsterdamse rechtbank waarin Dirk Scheringa van de rechtbank uitstel vraagt om een Amerikaanse partij in het weekend boekenonderzoek te laten doen. Na een urenlange zitting wordt dat uitstel verleend tot maandagochtend 9.00 uur.
17 en 18 oktober: In Wognum wordt het hele weekend druk onderhandeld. De Amerikanen haken af, er komt een 'plan B' in beeld waarbij de achtergestelde deposito's worden omgezet in aandelen en de staat de portemonnee trekt. Financiën blijkt daar niet toe bereid.
19 oktober: de rechtbank in Amsterdam verklaart DSB Bank om 9.00 uur failliet. 

13-10-2009  | 

De toekomst van AZ

12-10-2009  | 

DSB onder curatele