ma t/m za 18:15 uur op NPO 1 & ma t/m vr 14:00 op NPO Radio 1
Laatste uitzending
TV uitzending van ma 20 okt 2014
Uitzending van 20 oktober 2014
Radio uitzending van vr 17 okt 2014

Gezondheid

Gezondheid

17-10-2014 Radio en TV

Meerderheid voor nieuw donorsysteem

Slechts een kwart van de Nederlandse bevolking is orgaandonor, terwijl jaarlijks ongeveer 150 mensen sterven die op de wachtlijst staan voor een orgaan. Welke maatregelen kunnen er genomen worden om het aantal donoren op te krikken? 

16-10-2014 TV 11

Medische ‘TomTom’ spoort verborgen tumoren op

Een 'TomTom' in de operatiekamer om moeilijk opspoorbare tumoren te traceren. Oncoloog Theo Ruers van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam werkte vier jaar aan een nieuwe operatiemethode, waarbij hij gebruik maakt van navigatietechniek.

16-10-2014 Radio

Hoe bereid de Rotterdamse haven zich voor op ebola?

Hoe bereidt de Rotterdamse haven zich voor op ebola? Verslaggever Laura Kors gaat op onderzoek uit bij maritieme apotheek Seafarma en bij de Rotterdamse havenartsen.

16-10-2014 Radio 10

Donor: anoniem of niet?

Tijdens de donorweek, van 12 tot en met 19 oktober, wordt aandacht gevraagd voor orgaan- en weefseldonatie, waarbij mensen gestimuleerd worden zich als donor te registreren. In Nederland is anonimiteit hierbij het sleutelwoord. Maar wat als beide partijen elkaar toch willen ontmoeten? Benjamin Vos wilde dat, en kreeg hulp van Stichting Donadona. 

16-10-2014 Radio

Invloed huisdieren op welzijn

Een ziekenhuis in Whitley County in de Amerikaanse staat Kentucky gaat het beleid omtrent bezoek van huisdieren aanpassen. Dit nadat het patiënten aanmerkelijk goed kan doen wanneer ze worden herenigd met de dieren die ze thuis hebben moeten achterlaten. 

15-10-2014 Web only

Drie jaar geëist tegen borstendokter Rock G.

Het openbaar ministerie heeft drie jaar cel geëist waarvan één jaar voorwaardelijk tegen borstendokter Rock G. Daarnaast wil het OM nog twee jaar proeftijd voor G. In die periode mag hij geen medische handelingen verrichten.

13-10-2014 TV 13

Wanneer is een kind wilsbekwaam?

Is een ernstig ziek kind van negen in staat om mee te beslissen of het wel of niet wil meedoen aan een experimenteel onderzoek? Kinder- en jeugdpsychiater Irma Hein onderzocht de wilsbekwaamheid van kinderen. 

08-10-2014 TV 13

Is Nederland voorbereid op ebola?

Is Nederland voorbereid op patienten met ebola? In EenVandaag en reconstructie van het afgelopen weekend. Hoe is het Albert Schweitzerziekenhuis hier mee omgegaan? Zijn er  bijvoorbeeld andere patiënten en medewerkers van het ziekenhuis in aanraking gekomen met de patiënt en ligt er een protocol klaar voor dit soort situaties?

07-10-2014 Radio en TV 13

Onherstelbare oogschade door laserpennen

Nederlandse oogartsen slaan in EenVandaag alarm over het gevaar van krachtige laserpennen. De afgelopen twee jaar zagen ze 17 gevallen, voornamelijk kinderen, van onherstelbare oogschade door laserbestraling.  

07-10-2014 Radio en TV 26

Grote lokale verschillen in zorg gehandicapten

Jacques Bertens en Willem Rol, beiden patiënten met niet-aangeboren hersenletsel, worden allebei begeleid door zorginstelling Boogh. Maar omdat Bertens in Utrecht woont, krijgt hij straks minder zorg dan Rol. 

02-10-2014 TV

Niet-reanimeerpenning groot succes

Er is een ware run op de niet-reanimeerpenning.  Afgelopen weken hebben ongeveer vijfduizend mensen de penning besteld bij de NVVE, de Nederlandse Vereniging voor  een Vrijwillig Levenseinde. 

 

29-09-2014 Radio 21

Zware alcoholisten hebben baat bij drank

Geef zware alcoholverslaafden ieder uur een halve liter bier met een maximum van 5 liter bier per dag, om gezondheidsschade en overlast op straat tegen te gaan. Dat is het idee achter ‘binden met bier’, een project dat vijf jaar geleden bij Zorgcentrum de Kleine Haag in Amersfoort van start ging.

25-09-2014 Radio 0

Eenzaamheid bij jongeren

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. We kennen allemaal de verhalen van eenzame ouderen in het bejaardentehuis, maar ook jongeren voelen zich regelmatig eenzaam. 33 procent van de jongeren in ons Eenvandaag opiniepanel geeft aan dat zij zich eenzaam voelen.

24-09-2014 Radio

Tropenarts Erdi opnieuw uit het ziekenhuis

De Nederlandse tropenarts Erdi Huizenga heeft negatief getest op ebola. Ze is uit het ziekenhuis ontslagen, maar zit nog tot 30 september in quarantaine in verband met de incubatietijd van de ziekte.

24-09-2014 Radio

'Mijn moeder stapte kerngezond uit het leven'

De moeder en stiefvader van Pien Berkhuysen waren 73 en 77 toen zij uit het leven stapten. Niet ziek, niet hulpbehoevend en niet depressief. Kerngezond en op de top van hun kunnen besloten ze: het leven is klaar. 

24-09-2014 Radio

Slaapgebrek is het nieuwe roken

De krant lezen is voor slechte slapers hoe langer hoe confronterender. Ze staan namelijk vol met berichten over wetenschappelijke onderzoeken die uitwijzen dat slaapgebrek leidt tot veroudering, Alzheimer, zwaarlijvigheid, concentratiestoornissen, depressie en meer aandoeningen.

23-09-2014 Radio

"Mantelzorgen hoeft niet zwaar te zijn"

Stoppen met werken om voor iemand te zorgen die hulp nodig heeft. Niet iedereen kan of wil dat. Ineke Ludikhuize deed het voor haar man, oud-fractievoorzitter van het CDA, Willem Aantjes. 

22-09-2014 Radio

Thuisdialyse nierpatiënten: lekker thuis en goedkoop

Veel meer nierpatiënten kunnen en moeten thuis gaan dialyseren. Dat vindt een team artsen van het Meander medisch centrum in Amersfoort. 

17-09-2014 Radio en TV 10

Muziektherapie bevordert levenskwaliteit dementerenden

Tijdens filmfestival IDFA 2014 wordt Alive Inside vertoond. Dat is een Amerikaanse documentaire van Michael Rossato-bennett over de invloed van muziektherapie op dementerenden. IDFA vindt plaats van 19 tot 30 november.

17-09-2014 Radio

Hoge cijfers babysterfte

Donderdag begint Babysurvival 2014, een congres dat voor het eerst in Nederland gehouden wordt en gaat over babysterfte. In Nederland zijn de perinatale sterftecijfers (sterfte rond de geboorte) hoger dan in vergelijkbare landen. 

Vorige 1 2 3 4 ... 41