ma t/m za 18:15 uur op NPO 1 & ma t/m vr 14:00 op NPO Radio 1
Laatste uitzending
TV uitzending van za 22 nov 2014
Uitzending van 22 november 2014
Radio uitzending van vr 21 nov 2014

Gezondheid

Gezondheid

21-11-2014 Radio

Anti-verouderingspil: willen we dat wel?

De vele kwalen en gebreken die bij ouderdom komen kijken zijn niet te ontkomen. Of toch?

20-11-2014 TV

Anti-verouderingspil in ontwikkeling

Oud worden is een ziekte en daar is iets aan te doen. Dat zegt Andrea Maier, internist-ouderengeneeskunde aan het VUmc. Ze werkt, samen met internationale onderzoekers, aan een medicijn om veroudering te vertragen. Gevolg: minder ouderdomsziektes en gezond oud worden.

14-11-2014 Radio

Kan Pauline Meurs minister Schippers bijsturen?

Ze is de belangrijkste adviseur van minister Schippers van Volksgezondheid: hoogleraar bestuur van gezondheidszorg Pauline Meurs. Aan haar de zware taak om de bewindsvrouw te adviseren in zware tijden voor de zorg.

13-11-2014 Radio en TV

Slaapziekte bij kinderen na inenting Mexicaanse griep

Tientallen Nederlandse kinderen hebben de ernstige slaapziekte narcolepsie gekregen na te zijn ingeënt tegen de Mexicaanse griep. Dat heeft Agnes Kant zojuist bekend gemaakt in Radio EenVandaag. Kant is directeur van het Nederlands bijwerkingencentrum Lareb, waar de meldingen zijn binnengekomen.

08-11-2014 TV 47

Langer thuis met hulp van ZZP-ers en vrijwilligers

'Langer thuis,' dat is het motto van dit kabinet. Maar tegelijkertijd wordt er ook flink bezuinigd in de zorg. Ondernemers zien een gat in de markt. Via websites bieden kappers, klusjesmannen en boodschappenjongens nu hulp aan huis aan. 

07-11-2014 TV 0

Verpleeghuiszorg onder vuur

De kwaliteit van de verpleeghuiszorg is onderwerp van een heftige discussie: ondergekwalificeerd personeel gecombineerd met meer ‘zware’ cliënten zouden wantoestanden in de hand werken. Zelf de dementerende moeder van de verantwoordelijk staatssecretaris Van Rijn is verstoken van goede zorg, stelt Van Rijn senior.

06-11-2014 TV 22

Minister wijst drie 'ebola-ziekenhuizen' aan

De behandeling van ebola-patiënten in Nederland wordt overgelaten aan drie universitaire ziekenhuizen in Leiden (LUMC), Rotterdam (Erasmus MC) en Groningen (UMCG). Screening van patiënten die verdacht worden van ebola kan ook in de andere universitair medische centra plaatsvinden. Dat heeft minister Schippers van Volksgezondheid zojuist bekendgemaakt in EenVandaag.

06-11-2014 Oproep

Oproep onderzoek: decentralisatie zorg

In 2015 gaat er veel veranderen in de gezondheidszorg. Zo worden er veel taken overgeheveld van de landelijke overheid naar de gemeenten. Bent u al op de hoogte van veranderingen in uw gemeente en wat betekent het voor u persoonlijk? 

04-11-2014 Radio en TV

'Donor moet zelf ontvanger kunnen kiezen'

Donoren moeten in de toekomst zelf kunnen kiezen aan wie ze hun organen beschikbaar stellen. Via een speciaal platform, het 'donorplein', kunnen mensen met elkaar in contact komen; een soort Marktplaats voor organen dus. Dat wil de stichting Doneren en Transplanteren. De vraag is: waar ligt de ethische grens?

03-11-2014 Radio

Twijfels over kwaliteit jeugdhulp na 1 januari

Zullen gemeenten in staat zijn om over krap twee maanden kwalitatief goede jeugdzorg te bieden? Dat is de vraag die staatssecretaris Van Rijn vanavond moet beantwoorden in de Tweede Kamer. 

31-10-2014 Radio

Movember

De maand november staat elk jaar weer in het teken van de Movember-actie: alle mannen die meedoen laten een maand lang hun snor staan. In ruil daarvoor halen ze geld op voor de bestrijding van prostaat- en teelbalkanker. 

31-10-2014 Blog 2

Spermakliniek MC Bijdorp overtrad de wet

Toen we deze zomer het nieuws brachten over de misstanden in de spermaklinieken, bekroop ons het gevoel dat we nog lang niet het hele verhaal hadden gebracht. Daar hebben we gelijk in gekregen. Op de redactie zijn we verschillende meldingen binnengekomen over nieuwe, dubieuze praktijken. In deze gevallen gaat het om de spermakliniek uit Barendrecht, MC Bijdorp.

30-10-2014 Radio en TV

Mammografie blijft discutabel

De RIVM-Folder ‘Onderzoek naar Borstkanker’ wordt aangepast. De folder meldde dat vrouwen die regelmatig meedoen 50 procent minder kans hebben om te overlijden aan borstkanker dan vrouwen die niet meedoen. 

30-10-2014 TV

'Van veel koemelk drinken ga je eerder dood'

Wie veel melk drinkt, kan eerder doodgaan. En: melk verkleint de kans op botbreuken niet, zoals we lang dachten. Dat is de bevinding van Zweedse onderzoekers.

24-10-2014 TV

Waarschuwingen zelfmoord genegeerd in verzorgingstehuis

De 81-jarige bewoonster van verzorgingstehuis De Golfstroom in Den Helder die eind september zichzelf van het leven beroofde, had al diverse malen gewaarschuwd. Een verhuizing was op handen, en de bewoonster gaf aan deze niet meer mee te willen maken. 

24-10-2014 TV 2

Arts in New York besmet met ebola

Een arts van Artsen zonder Grenzen in New York is positief getest op ebola. Hij is in quarantaine gesteld. De man, Craig Spencer, is onlangs teruggekeerd uit Guinee waar hij ebola-patiënten heeft behandeld. Guinee is een van de zwaarst door ebola getroffen landen.

24-10-2014 TV 5

Overlevers ebola gebruikt voor onderzoek

Bij het nieuws over ebola overheerst de angst en de paniek. Berichten gaan over de dreiging van het virus en de maatregelen die de uitbraak kunnen inperken. Toch zijn er mensen die ebola overleven. Bovendien is er een groep die het virus wel draagt maar er niet ziek van wordt.

21-10-2014 TV 5

Artsen signaleren toename gekochte donornieren

Nierpatiënten kopen steeds vaker illegaal een nier. De operatie ondergaan ze in het buitenland, buiten de reguliere zorg om. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam onder zorgverleners.

17-10-2014 Radio en TV

Meerderheid voor nieuw donorsysteem

Slechts een kwart van de Nederlandse bevolking is orgaandonor, terwijl jaarlijks ongeveer 150 mensen sterven die op de wachtlijst staan voor een orgaan. Welke maatregelen kunnen er genomen worden om het aantal donoren op te krikken? 

16-10-2014 TV 11

Medische ‘TomTom’ spoort verborgen tumoren op

Een 'TomTom' in de operatiekamer om moeilijk opspoorbare tumoren te traceren. Oncoloog Theo Ruers van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam werkte vier jaar aan een nieuwe operatiemethode, waarbij hij gebruik maakt van navigatietechniek.

Vorige 1 2 3 4 ... 41