ma t/m za 18:15 uur op NPO 1 & ma t/m vr 14:00 op NPO Radio 1
Laatste uitzending
TV uitzending van do 30 okt 2014
Uitzending van 30 oktober 2014
Radio uitzending van do 30 okt 2014

Gezondheid

Gezondheid

30-10-2014 Radio en TV

Mammografie blijft discutabel

De RIVM-Folder ‘Onderzoek naar Borstkanker’ wordt aangepast. De folder meldde dat vrouwen die regelmatig meedoen 50 procent minder kans hebben om te overlijden aan borstkanker dan vrouwen die niet meedoen. 

30-10-2014 TV

'Van veel koemelk drinken ga je eerder dood'

Wie veel melk drinkt, kan eerder doodgaan. En: melk verkleint de kans op botbreuken niet, zoals we lang dachten. Dat is de bevinding van Zweedse onderzoekers.

24-10-2014 TV

Waarschuwingen zelfmoord genegeerd in verzorgingstehuis

De 81-jarige bewoonster van verzorgingstehuis De Golfstroom in Den Helder die eind september zichzelf van het leven beroofde, had al diverse malen gewaarschuwd. Een verhuizing was op handen, en de bewoonster gaf aan deze niet meer mee te willen maken. 

24-10-2014 TV 2

Arts in New York besmet met ebola

Een arts van Artsen zonder Grenzen in New York is positief getest op ebola. Hij is in quarantaine gesteld. De man, Craig Spencer, is onlangs teruggekeerd uit Guinee waar hij ebola-patiënten heeft behandeld. Guinee is een van de zwaarst door ebola getroffen landen.

24-10-2014 TV 5

Overlevers ebola gebruikt voor onderzoek

Bij het nieuws over ebola overheerst de angst en de paniek. Berichten gaan over de dreiging van het virus en de maatregelen die de uitbraak kunnen inperken. Toch zijn er mensen die ebola overleven. Bovendien is er een groep die het virus wel draagt maar er niet ziek van wordt.

21-10-2014 TV 5

Artsen signaleren toename gekochte donornieren

Nierpatiënten kopen steeds vaker illegaal een nier. De operatie ondergaan ze in het buitenland, buiten de reguliere zorg om. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam onder zorgverleners.

17-10-2014 Radio en TV

Meerderheid voor nieuw donorsysteem

Slechts een kwart van de Nederlandse bevolking is orgaandonor, terwijl jaarlijks ongeveer 150 mensen sterven die op de wachtlijst staan voor een orgaan. Welke maatregelen kunnen er genomen worden om het aantal donoren op te krikken? 

16-10-2014 TV 11

Medische ‘TomTom’ spoort verborgen tumoren op

Een 'TomTom' in de operatiekamer om moeilijk opspoorbare tumoren te traceren. Oncoloog Theo Ruers van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam werkte vier jaar aan een nieuwe operatiemethode, waarbij hij gebruik maakt van navigatietechniek.

16-10-2014 Radio

Hoe bereid de Rotterdamse haven zich voor op ebola?

Hoe bereidt de Rotterdamse haven zich voor op ebola? Verslaggever Laura Kors gaat op onderzoek uit bij maritieme apotheek Seafarma en bij de Rotterdamse havenartsen.

16-10-2014 Radio 10

Donor: anoniem of niet?

Tijdens de donorweek, van 12 tot en met 19 oktober, wordt aandacht gevraagd voor orgaan- en weefseldonatie, waarbij mensen gestimuleerd worden zich als donor te registreren. In Nederland is anonimiteit hierbij het sleutelwoord. Maar wat als beide partijen elkaar toch willen ontmoeten? Benjamin Vos wilde dat, en kreeg hulp van Stichting Donadona. 

16-10-2014 Radio

Invloed huisdieren op welzijn

Een ziekenhuis in Whitley County in de Amerikaanse staat Kentucky gaat het beleid omtrent bezoek van huisdieren aanpassen. Dit nadat het patiënten aanmerkelijk goed kan doen wanneer ze worden herenigd met de dieren die ze thuis hebben moeten achterlaten. 

15-10-2014 Web only

Drie jaar geëist tegen borstendokter Rock G.

Het openbaar ministerie heeft drie jaar cel geëist waarvan één jaar voorwaardelijk tegen borstendokter Rock G. Daarnaast wil het OM nog twee jaar proeftijd voor G. In die periode mag hij geen medische handelingen verrichten.

13-10-2014 TV 13

Wanneer is een kind wilsbekwaam?

Is een ernstig ziek kind van negen in staat om mee te beslissen of het wel of niet wil meedoen aan een experimenteel onderzoek? Kinder- en jeugdpsychiater Irma Hein onderzocht de wilsbekwaamheid van kinderen. 

08-10-2014 TV 13

Is Nederland voorbereid op ebola?

Is Nederland voorbereid op patienten met ebola? In EenVandaag en reconstructie van het afgelopen weekend. Hoe is het Albert Schweitzerziekenhuis hier mee omgegaan? Zijn er  bijvoorbeeld andere patiënten en medewerkers van het ziekenhuis in aanraking gekomen met de patiënt en ligt er een protocol klaar voor dit soort situaties?

07-10-2014 Radio en TV 13

Onherstelbare oogschade door laserpennen

Nederlandse oogartsen slaan in EenVandaag alarm over het gevaar van krachtige laserpennen. De afgelopen twee jaar zagen ze 17 gevallen, voornamelijk kinderen, van onherstelbare oogschade door laserbestraling.  

07-10-2014 Radio en TV 26

Grote lokale verschillen in zorg gehandicapten

Jacques Bertens en Willem Rol, beiden patiënten met niet-aangeboren hersenletsel, worden allebei begeleid door zorginstelling Boogh. Maar omdat Bertens in Utrecht woont, krijgt hij straks minder zorg dan Rol. 

02-10-2014 TV

Niet-reanimeerpenning groot succes

Er is een ware run op de niet-reanimeerpenning.  Afgelopen weken hebben ongeveer vijfduizend mensen de penning besteld bij de NVVE, de Nederlandse Vereniging voor  een Vrijwillig Levenseinde. 

 

29-09-2014 Radio 20

Zware alcoholisten hebben baat bij drank

Geef zware alcoholverslaafden ieder uur een halve liter bier met een maximum van 5 liter bier per dag, om gezondheidsschade en overlast op straat tegen te gaan. Dat is het idee achter ‘binden met bier’, een project dat vijf jaar geleden bij Zorgcentrum de Kleine Haag in Amersfoort van start ging.

25-09-2014 Radio 0

Eenzaamheid bij jongeren

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. We kennen allemaal de verhalen van eenzame ouderen in het bejaardentehuis, maar ook jongeren voelen zich regelmatig eenzaam. 33 procent van de jongeren in ons Eenvandaag opiniepanel geeft aan dat zij zich eenzaam voelen.

24-09-2014 Radio

Tropenarts Erdi opnieuw uit het ziekenhuis

De Nederlandse tropenarts Erdi Huizenga heeft negatief getest op ebola. Ze is uit het ziekenhuis ontslagen, maar zit nog tot 30 september in quarantaine in verband met de incubatietijd van de ziekte.

Vorige 1 2 3 4 ... 41