Babbeltrucs: gesprek over onderzoek en interview met slachtoffer

Ouderen vormen een steeds gemakkelijker doelwit van 'babbeltrucs': handige praatjes waarmee criminelen bejaarden beroven of overvallen, soms met geweld. Dat blijkt uit onderzoek van de Politie Academie. De Academie pleit voor een effectievere landelijke aanpak en meer preventie om ouderen weerbaar te maken.

Daders bellen met een overtuigend verhaal aan of spreken slachtoffers op straat aan en weten geld, bankpassen of waardevolle spullen buit te maken. De politie signaleert de afgelopen maanden een toename van dit soort zaken en meer georganiseerde daders. 

EenVandaag deed onderzoek naar babbeltrucs onder 27.000 mensen waaronder meer dan 500 slachtoffers. Zes op de tien (58%) slachtoffers van een 'babbeltruc' nemen geen contact op met de politie. Slechts één op de drie doet aangifte. Daders weten daardoor vaak aan de politie te ontkomen. 

Op straat wordt de babbeltruc gebruikt om af te leiden bij zakkenrollen of als methode om een pinpas te bemachtigen. Babbeltrucs aan de deur worden met name toegepast als smoesje om een huis binnen te komen en vervolgens diefstal te plegen. Slachtoffers geven aan dat daders zich aan de deur bijvoorbeeld voordoen als loodgieter of verkoper. Soms gaat men zelfs zo ver dat men kinderen gebruikt om het huis te betreden: "Mijn dochtertje moet nodig plassen."

In EenVandaag slachtoffers van babbeltrucs en Lector Veiligheid Nicolien Kop die voor de Politieacademie het fenomeen onderzocht. Luister het gesprek hieronder terug.Ook bezochten we een training van de Amsterdamse politie waarin ouderen weerbaar gemaakt worden tegen dit soort praktijken. Het programma Opsporing Verzocht besteedt vanavond ook uitgebreid aandacht aan het probleem van de babbeltrucs.

Pincode voor het grijpen
Opvallend is dat onder de 27.000 deelnemers aan het onderzoek van EenVandaag risicovol gedrag vaak voorkomt. Daders doorzoeken een woning naast geld en sieraden ook op bankgegevens. Acht procent van de onderzochten geeft aan dat hun pincode ergens in hun woning is te vinden. Een deel (3%) heeft de pincode zelfs in de portemonnee zitten. Bij 75-plussers ligt dit percentage nog hoger: 19% van hen heeft de pincode thuis liggen of in de portemonnee zitten. Daarnaast staat bij veel mensen die thuis zijn de (achter)deur gewoon open (20%): in die gevallen hebben binnensluipers de babbeltruc niet eens nodig.

Aanpak
Bijna alle ondervraagden (95%) vinden dat de de politie diefstal op basis van een babbeltruc even serieus moet nemen als een woninginbraak. Maar het aanpakken van babbeltrucs is niet alleen een verantwoordelijkheid van de politie. Het merendeel (59%) vindt het een gedeelde taak van politie en burgers zelf. 34 procent van de onderzochten vindt dat vooral de burger zelf het probleem aan moet pakken.


Gesprek met Nicolien Kop

 

 

0 reacties
Wil je ook reageren ga dan naar Facebook